Noget om Internettet og sociale medier

Det er enormt oppe i tiden at brokke sig på de sociale medier. Men hvad er egentlig god net-etik og hvornår hænger man nogen ud?

I relation til mit tidligere indlæg her om Restaurant KÖDs stormfulde modtagelse på facebook, vil jeg gerne knytte et par tanker til hele emnet omkring, hvordan man opfører sig på nettet.
Det er som om, at der er sket en eksplosion i antallet af virksomheder, som er skabt af Fanden selv. Ihvertfald hvis man skulle tro på alt, hvad man kan læse på Facebook. Det er også nærmest blevet en “familien Danmark ting” at være like-hunter på linje med at tage på camping og købe bajere ved grænsen. Er du utilfreds med noget i dagens Danmark – så send en åben, offentlig sviner afsted, læn dig tilbage og nyd showet. Her kommer et par eksempler fra den sidste uge:
Lidl videoen: (Edit: Eftersom den oprindelige “storm-starter” tilsyneladende har fortrudt og fjernet opslaget fra både Lidls facebookside og sin egen væg, skal jeg undgå at nævne hans navn, så lad os kalde ham Peter)
Kort fortalt havde Peter filmet en video i en Lidl butik på Sjælland, hvor han skælder en ferievikar ud, fordi vikaren nægter at lade Peters tissetrængende datter låne personaletoilettet – hvilket ferievikaren er i i sin gode ret til. Alligevel affødte videoen et stormløb mod Lidl, og i videoens kommentarfelt var der også direkte trusler mod ferievikaren, som tilsyneladende var “et dumt svin” og “skulle have besøg” fordi han egentlig bare fulgte reglerne. Vikarens ansigt er tydeligt i videoen, ligesom Peter også kalder ham ved navn.
Joe & The Juice opslaget: Lisa havde en dårlig oplevelse på juicebar, hvilket hun skrev følgende opslag om: 
Fra Lisas åbne facebookprofil – kun første del af indlægget er taget med her.

Læg mærke til, at hun ikke nævner nogen ansatte ved navn, ej heller er der lagt et billede ind af dem. Hun nævner tid og sted, hvilket jo også er nødvendigt for virksomheden at kende, såfremt de rent faktisk har tænkt sig at tage hånd om problemet.
Dette indlæg har, 3 dage efter at det blev opslået, 15.000 likes og mere end 900 kommentarer – langt de fleste direkte hadefulde mod Joe & the Juice og deres ansatte, men også enkelte rettet mod Lisa, som en kritik af, at hun vælger “at hænge de ansatte ud”.

Jonathan Spangs screenshot fra Instagram: – På en dag har dette billede, som er lagt på Jonatan Spangs Facebookside, fået 8.000 likes og flere hundrede kommentarer, herunder en del hadefulde, hvor uploader fra Instagram blandt andet bliver kaldt en cunt.

Dette billede fra Blinkende Lygter er også at finde i kommentarfeltet – med omkring 100 likes:

Emilie, som har uploadet billedet, skrev at hun følte sig hængt ud – nok ikke pga. at Jonatan Spang gengav hendes eget billede og tekst, men på grund af de kommentarer som det affødte, nu hvor billedet ikke længere kun var på hendes (åbne) Instagramkonto, men på Jonatan Spangs ligeså åbne Facebookprofil. Men eftersom at Jonatan Spang har 115.000+ følgere på Facebook, så dør dette billede nok ikke lige over de næste par dage. Det vil fortsætte med at poppe op, hver gang nogen liker/kommenterer – helt uafhængigt af, om de kender Emilie eller historien bag billedet.

Det er nemlig netop det, som er det forunderlige ved internettet – så snart du har postet noget i cyberspace – så er det ude af din kontrol, og folk bruger og kommenterer som de vil!
 Men hvad så med mit indlæg som du læser lige nu? Og mit tidligere indlæg om KÖD? De har jo det tilfælles, at jeg i begge indlæg bruger screenshots fra facebook, hvoraf folks fulde navn og billede fremgår – er det forkert? Det synes jeg ikke!
Folk vælger selv at skrive noget på et åbent medie, som alle kan tilgå. Jeg har på ingen måde gjort brug af hacking (som om jeg er så sej..) eller andre tricks for at se, hvad de har skrevet, og derfor synes jeg ikke, at der er noget forkert i, at gengive det her med mine egne kommentarer
(Skulle du imidlertid være én af de personer, som optræder i et af mine indlæg, så skal jeg med glæde fjerne dig, hvis du ønsker det og samtidigt sletter dit oprindelige Facebookopslag)
En rigtig god regel når det kommer til internettet er derfor denne:

Lad være med at skrive noget på nettet, som du ikke ville have stående på din t-shirt!

Lad være med at skrive, at du synes at Jonatan Spang er tyk og arrogant, hvis du ikke er ligeglad med, hvad han (og 8.000+ andre!) tænker, når de læser det. Lad være med at kalde folk for en cunt på nettet, hvis du ikke ville have lyst til at sige det til deres ansigt. Lad være med at skrive, at folk der spiser kød skal dø, hvis du ikke vil have andre til at gengive det som din faktiske holdning.
Husk, at i det øjeblik du trykker send, så er det ude af din kontrol!

Brug dette indlæg som du vil – det må du gerne 😉

Tagged , ,

En femmer for dine tanker...