Mac eller PC? Hvad er bedst til studiebrug?

Står du og skal til at starte studie eller bare købe en ny computer til studiebrug, men er du i tvivl om, hvad du skal vælge – PC eller Mac? Så vil jeg gerne komme med min anbefaling:

Det kan nemlig være lidt af en jungle, men som med så meget andet er det vigtigste råd her – tænk over, hvad du skal bruge den til!


Lad mig lige kort komme med en disclaimer – leder du efter nørdede forklaringer og udelukkende tekniske specifikationer er du kommet til det forkerte sted! Dette er blot en anbefaling baseret på mine personlige erfaringer og det er derfor totalt subjektivt (min blog – det må jeg godt:)

Jeg har altid haft PC’er, ligesom de fleste andre og altid Windows PC’er. Jeg tror, at min første bærbar var med Windows XP, som kun lige var udkommet på daværende tidspunkt, og siden gik det slag-i-slag med Windows Vista og Windows 7, indtil min sidste Windows computer crashede lige op til, at jeg skulle skrive bachelor – CRAP!

Op til dette punkt var jeg egentlig slet ikke i tvivl om, at jeg altid skulle have en Windows PC, for det havde jeg altid haft og jeg var rimelig hardcore til at bruge den. Men pludselig kom jeg alligevel i tvivl, for jeg havde jo godt lagt mærke til, at så mange af mine medstuderende havde en Macbook. Først tænkte jeg, at det var en mode-ting lidt ligesom Kawasaki-sko (eller Birkenstocks i dag) – alle havde dem, fordi alle havde dem, men egentlig ikke fordi de var gode til deres formål, hvor simpelt dette end var. Så jeg begyndte at stille spørgsmål og samtidig lavede jeg en liste over, hvad der især var træls ved (alle mine tidligere) Windows Pc’er:

  • Jeg har aldrig haft en Windows PC, som kunne holde strøm i mere end to timer, når den var over 1,5 år gammel
  • Jeg har aldrig haft en Windows PC, som var under 5 minutter om at starte op (dvs. fra tryk på knappen til “værsgo’ og skriv og så skal jeg forsøge ikke at gå i hak”)

Jeg fandt hurtigt ud af, at intet af dette er et issue for en MacBook! En af mine medstuderende viste mig, hvordan en MacBook sagtens kan transporteres i ‘dvale-tilstand’, så den er klar til brug på under 1 minut og samtidigt kan den holde strøm i ihvertfald 5 timer på en opladning ved almindeligt studiebrug – så var jeg solgt!

Jeg har nu haft min Macbook i 2,5 år and this is why it’s hot shit:

  • Den holder stadig strøm i 5 timer+ ved almindelig surf/skrivning
  • Den er klar til brug på under 1 minut fra dvale/sleep tilstand, som den næsten altid er i uden at tage skade! Fra helt slukket er den klar til brug på ca. 2 min
  • Brugerfladen er SÅ interaktiv! Væk er alle de underlige ‘bagved-liggende’ ting, som man virkelig kunne rode længe med i Windows og tilbage er kun den rene funktionalitet – åbn, skriv, gem, surf, luk – slut.
  • Min MacBook er totalt integreret med min iPhone og iPad – jeg kan skrive en påmindelse til mig selv på min iPhone, som med det samme dukker op på min Mac (eller når jeg ankommer på en bestemt adresse, hvis jeg har bedt den om dette) 
  • Universitets timeplanlægger har også en funktion til at downloade og automatisk opdatere ens skema direkte i kalenderen på Macbook’en. Denne info bliver også automatisk sendt videre til min iPhone og iPad
  • De to funktioner jeg netop har nævnt bliver yderligere udbygget til efteråret, hvor Apple opdaterer styresystemet endnu engang – fremover kan man også besvare almindelige opkald på sin Macbook, og fortsætte en e-mail på sin Macbook, selvom man egentlig var startet med at skrive den på ens iPhone – samt en masse andre ting!
Men har en Macbook så slet ingen ulemper? Jo, selvfølgelig har den det. Først og fremmest er det ikke billigt legetøj – du skal af med knapt 10.000 for den mindste model med studierabat – det er dyrt! Men jeg vil vove at påstå, at det er prisen værd.
Dernæst er det stadig ikke alle programmer, som kan køre på en Mac – nogle specialprogrammer, fx til teknisk tegning kan kun køre på Windows PC’er, hvilket er værd at tage med i overvejelserne, hvis du skal lave sådan noget på dit studie!

Jeg ved godt, at der er sket meget på Windows-fronten, siden jeg købte min MacBook, og ja – selvfølgelig er der forskel på, om du har en HP, Acer eller en Asus. Det er KLART at indmaden har en masse at sige for din computers ydeevne. Spiller du en masse spil, eller skal du starte på et studie, hvor diverse programmer kræver Windows som operativsystem, så er der slet ingen tvivl om, at det er en Windows PC du skal vælge. Men skal du gå på et studie, hvor der er mange forelæsninger, som kræver, at du tager noter på computer, og er du generelt afhængig af en computer som bare virker, så køb en MacBook – det var ordene 🙂
Tagged ,

En femmer for dine tanker...