Kødfyldt Anonymous happening i midtbyen

Lørdag slæbte jeg mit tyngdepunktsudfordrede korpus ind til midtbyen og rendte ind i denne udklædte flok på Lille Torv:

Anonymous i deres “Cube of Truth”

Jeg har det mærkeligt med happenings og events i offentligt rum – jeg vil egentlig bare gerne gå i fred, så jeg styrede udenom dem, som havde de været facere. Men da jeg kom hjem, blev jeg alligevel nysgerrig på, hvad der foregik.

Det viser sig så, at der findes en dyrerettighedsgruppe kaldet ‘Anonymous for the Voiceless’ (link til Facebook), som løbende arrangerer lignende happenings verden rundt for at skabe opmærksomhed om, hvor dårligt dyr ofte bliver behandlet i fx kød- og pelsproduktionen. De kalder en sådan happening for en “Cube of Truth”, formentlig fordi de står i en slags firkant og viser forskellige film på skærme, hvor man så ser (ihvertfald en form for) sandhed om, hvordan dyr behandles af industrien.

Det kan man jo ikke have noget imod i udgangspunktet – det er fint og godt, at nogen tager dyrenes parti og forsøger at sprede noget opmærksomhed om, hvad der også foregår. At man så vælger at vise videoer med mishandlede ræveunger en lørdag middag på byens mest befærdede torv, hvor forældre haster forbi med små børn i klapvogne, kan man så diskutere finessen i, men lad os lade være med det. Jeg har intet i mod veganere og jeg synes, det er godt at stille op for, hvad end man tror på.

…Én ting vil jeg dog lige dele med jer – da jeg gennemgik de tidligere århusianske begivenheder for gruppen, faldt jeg over denne perle fra et lignende event i september (link til eventside):

 

Ud fra ovenstående kan vi dermed konkludere, at de århusianske veganere er dybt seriøse – fra anklerne og op, at løgn altid er en mulighed, og at man bør inddele sine ejendele i “før-og-efter-jeg-blev-veganer” men i øvrigt beholde begge dele, og så kan man jo altid forsvare sig med noget om miljøet, hvis man en dag i veganergruppen bliver konfronteret med sin gulvlange Neo-læderjakke (ham fra Matrix, ik’os?)

 

Carnist jakken

 

Dette indlæg er i øvrigt skrevet på min carnist Macbook.

 

17 thoughts on “Kødfyldt Anonymous happening i midtbyen

 1. Skalotteløg siger:

  Man har et standpunkt, indtil det betyder, man skal ofre penge på nye sko… 😉

 2. Arrrh, det er vist lige lovligt letkøbt, at man “dermed kan konkludere”. For det er trods alt kun seks personer, der er repræsenteret i den tråd og ikke samtlige århusianske veganere 😉 Men jeg giver dig da ret i, at det er et komisk islæt til et ellers alvorligt emne. Jeg skulle faktisk have været med i lørdags, men hvis du møder os en anden gang på Strøget, så kom endelig hen til mig (eller en anden) til en snak. Vi er ikke facere, der vil have dine penge eller “konvertere” dig, vi står der som et tilbud, til hvis man har spørgsmål, undrer sig, er kritisk eller noget andet.

  • Kirlir siger:

   Ja, I know, men den var for sjov til at lade ligge. Tak for invi – hvis jeg kan genkende dig, kommer jeg helt sikkert hen og siger hej 🙂

 3. Gitte Sonne siger:

  Nu er jeg en af dem der normalt står der. Lige i lørdags kunne jeg ikke. Men jeg har også lædersko, fra før jeg blev veganer. De bliver selvfølgelig slidt op, og når jeg skal ha nye, er det ikke i læder. Jeg har aldrig gået eller brugt pels, heller ikke fra før. Men man kan få så meget fedt som ligner, helt uden nogen har skulle lide for det.
  Når det så er sagt, så syntes jeg faktisk det er rigtig ulækkert at du hænger folk ud her inde, til alles skue. Hvad med at spørge os, istedet for at antage.

  • Kirlir siger:

   Jeg er enig med dig, og jeg er i dag også i mod pels.
   Jeg er ikke enig med dig i, at jeg hænger nogen ud. Jeg har taget et screendump fra en offentligt tilgængelig side og endda også linket til den. Det er ikke mig, der har skrevet de kommentarer, det er brugerne selv.

 4. Vita Hougaard siger:

  Hejsa…Jeg er selv en del af AV, og bliver egentlig rimlig trist over at læse, at du vælger at bruge din “spalteplads” på at finde noget du kan peje fingre af…men det er måske det der giver flest “likes”?….Du skulle ta” at komme forbi igen d. 17. Feb….og møde de mennesker du lige har prøvet at udstille som useriøse, vi er faktisk meget seriøse og kæmper for en meget vigtig sag, men også super flinke og er altid åbne for en seriøs samtale omkring det vi laver og står for, og der er helt sikkert også nogen, der kan forklare hvorfor nogen af os stadig ejer genstande lavet af dyr. Jeg er sikker på at du vil få en langt mere indholdsrig og positiv artikel ud af det…også selvom vi ikke er enige hele vejen igennem😊

  • Kirlir siger:

   Min blog har ikke en facebook side, og jeg har ingen interesse i likes. Jeg skriver om ting, jeg selv synes er sjove/mærkelige/giver mening eller det modsatte – lige hvad jeg har lyst til.
   Jeg er enig med dig – dyrevelfærd er en meget vigtig sag. Jeg har også linket til AV facebooksiden i indlægget og beskrevet meget neutralt, hvad en ‘cube’ går ud på, netop for at hvis nogen ville se udover humoren og faktisk deltage, så havde de muligheden.
   Igen er jeg ikke enig i, at jeg udstiller nogen som useriøse. Det er medlemmernes egne ord, jeg har gengivet direkte. Jeg laver sjov med det, ja, for det er det, jeg gør herinde. Men jeg har ikke gengivet andet, end hvad de selv har skrevet, uredigeret.

   • Sesselja siger:

    Arrhh. Jeg bliver lige nødt til at korrigere. Det er ikke helt korrekt, at du ikke udstiller nogen som useriøse. Nederst i indlægget skriver du, at du århusianske veganere ikke er seriøse fra anklerne og op; altså, fordi de har lædersko på, er de ikke 100% seriøse. På trods af, at der nederst på billedet bliver givet en velargumenteret miljøforsvarlig grund til, hvorfor hun sagtens kan bære sine lædersko.
    Jeg er enig i, at det er useriøst at lyve om at ens sko er veganske. Men det er ikke useriøst at have dem på, når argumentet bag for mange er en del af det at være veganer, nemlig at leve miljøvenligt.
    Bare lige en sidebemærkning. Og jeg kan se, at du stadig er åben overfor Cuben – fedt! Så håber jeg, din vurdering af seriøsiteten ser anderledes ud efter en snak med dem 😊

    • Kirlir siger:

     Overvejende er de seriøse. Mine ankler fylder en del for tiden, men joken i indlægget går nu på, at det kun er stykket UNDER anklerne, der er useriøst, resten er seriøst.

     Men HVIS vi nu skulle være lidt alvorlige omkring den del af indlægget, så synes jeg vel egentlig, at man som seriøs veganer sender et forkert signal, når man vælger at beholde, det I kalder “carnist ting”. De kunne i stedet afleveres til genbrug eller til miljørigtig genanvendelse, hvilket ville give god mening. Ved genbrug, ville en ikke-veganer potentielt blive sparet for at købe noget nyt, som ville kræve at nogle flere dyr døde – dobbeltbonus, tænker jeg?

     Man ser (forhåbentligt) heller ikke folk, der aktivt støtter kampen mod børnearbejde og terrorisme beholde deres fake Gucci taske, som de købte på en ferie i Alanya i 2008.

     Men jeg forstår godt argumentet, og da jeg ikke er veganer, så kan I jo være fuldstændigt ligeglade med, hvad jeg synes er rigtigt og forkert 🙂

 5. Zoey K. siger:

  Hold nu kæft hvor du skammer dig over dig selv, det er da helt tydeligt. Ingen ville skrive noget så ligegyldigt hvis skoen ikke klemte et vist sted 😉

  De fleste veganere har tøj fra før de blev veganere og make-up osv. Efter jeg blev veganer smed jeg ikke alt ud, så jeg har stadig den dag i dag en gammel halvbrugt pudder, lidt creme og ét par shorts med læder på. Herregud, det er pisse ligegyldigt.

  Det ændrer ikke noget for dyrerne eller verden om du beholder det, men hvis du smider det ud skal du købe nyt og det er dårligt for miljøet, hvilket også er meget relevant!

  Jeg har på INTET tidpunkt købt noget der ikke var vegansk efter at være blevet veganer

  Folk siger altid til mig ‘jamen din makeup er testet på dyr’, ja jeg har én pudder fra før jeg blev veganer og så snart jeg skal købe en ny bliver det fra et af de mange mærker der er veganske. Easy!

  Jeg ville aldrig støtte dyreplageri og du kan jo tydeligt se at ingen af de her veganere støtter dyreplageri igen. De køber jo helt klart vegansk når det er tid til at købe nyt, kender nogle af dem

  Du vil så gerne have at veganerne begår fejl, så du føler du har en undskyldning for hvad du gør.

  Faktum er, det har du ikke.

  Og hvis du har det så skidt med dig selv kan det da være du skal gøre noget ved det i stedet for at lede efter fejl i de mennesker der gør et forsøg på at redde verden

  Hvad får du ud af det her? At din samvittighed siger ‘årh, de har gjort noget forkert, så er det ok at jeg tager livet af andre dyr hver evig eneste dag..’

  Du er pinlig og det du skriver er pinligt,
  mvh Zoey

  • Kirlir siger:

   Jeg har det ikke skidt med mig selv og ej heller skammer jeg mig.
   Jeg synes bestemt, det er godt, at I forsøger at redde verden. Jeg håber det lykkes!

   Jeg er ikke sikker på, at man er nødt til at købe makeup fra veganske mærker for ikke at støtte dyreplageri, da det vist i nogle år har været ulovligt at sælge makeup i EU, som er testet på dyr. Du er velkommen til at oplyse mig her! Men hvis jeg selv havde en pudder, hvor folk direkte kunne se på mit ansigt og altid kommenterede, at den var testet på dyr, så ville jeg nok vælge at smide den ud, miljørigtigt eller ej.

   Jeg kan ikke rigtig kommentere på det sidste du skriver – bliver du flov over mit indlæg, fordi jeg så direkte gengiver, hvad nogle veganere har skrevet, eller bliver du flov over det, som veganerne har skrevet? Du er velkommen til at uddybe, hvad der er pinligt, hvis du gerne vil have, at jeg kommenterer på det.

   Jeg skriver ikke blogindlæg for at lette min samvittighed for noget. Så skulle jeg gøre det væsentligt oftere 😉 Jeg skriver, hvis jeg ser eller hører noget, som jeg synes er sjovt eller interessant, og det synes jeg, at cube’en og kommentarerne på det tidligere event var. Dybere er det ikke.

   • Jeg vil bare lige knytte en kommentar til det med test på dyr. For ja, det er ganske rigtigt ulovligt at teste kosmetik samt kosmetiske komponenter på dyr inden for EU. Desværre er der et hul i lovgivningen, således at store brands såsom L’Oreal m.fl., der gerne vil sælge sine produkter i Kina, hvor det er et lovkrav at teste sine produkter på dyr før de må sælges, kan betale for at få tests udført eksternt. Dvs. at man altså støtter en virksomhed, der direkte betaler for dyreforsøg, når man køber L’Oreals produkter. Så kommer vi slet ikke ind på de animalske komponenter, der kan være i makeup’en, som selvfølgelig også er på bekostning af dyr.

    Resten af kommentaren vil jeg holde mig for øjnene og lade være med at kommentere på.

    • Miriam siger:

     Cæcilie, din info er ikke helt korrekt. Det er kun makeup produceret i Kina, der indebærer lovkrav om test på dyr. Loven hvad angår import er sådan, at de i Kina forbeholder sig ret til at (gen)teste produkter på dyr, hvis de vil. Hvor meget eller hvor lidt de gør sig brug af det, er det svært at finde oplysninger om, så ja, man kan risikere at importeret makeup bliver testet på dyr. Men det kan lige så vel være, at det ikke gør. Hiv evt fat i Pudderdåserne for kilder. 🙂

 6. Stine Welling siger:

  Hej Kirstine!

  Det var da hyggeligt, at du kiggede forbi cuben, og at du besluttede dig for at lave din egen research. Dog synes jeg, at det er synd, at du valgte at bruge din tid på at vise omverden, hvor “morsomt” det er, at veganere egentlig også bare er helt almindelige mennesker, som har ting af bl.a. læder, fra før de blev veganere. Det er jo fuldstændig ligegyldigt, hvad man gjorde før – det der tæller er, hvad man gør nu og i fremtiden. Det bliver man ikke mindre seriøs af.

  Til gengæld er det da helt hul i hovedet, dyrt og miljømæssigt uforsvarligt at skifte alle sine ting ud, i det øjeblik, man bliver veganer. Det redder ikke nogen dyr, om jeg går i mine gamle udtrådte lædersko eller ej, og der er næppe nogen, som har lyst til at overtage sådan et par skævslidte støvler, som du foreslår.

  Men ak ja, det er altid hyle-morsomt at pege fingre af andre.

  Jeg håber dog, at du vil kigge forbi cuben en anden gang og få en snak samt et af vores visitkort med web-adresser, der kunne kickstarte din research på en lidt mere seriøs måde.

  Mvh. Stine

  Ps. Jeg har foræret mig selv et par nye støvler – selvfølgelig af ægte kunstlæder.

 7. Lone Poulsen siger:

  Som Lasse skriver nederst dér på screenshottet, så ER det da en fin anledning til at tale om det dér med ikke bare at skille sig af med ting, man har har købt, før man blev veganer. Det kunne du jo gøre. Tag da fat i os, når vi står der og spørg dig frem. Så ville du nok kunne have skrevet et noget mere kvalificeret indlæg, vil jeg tro. Jeg selv havde da også i flere år et par overlevende lædersko, som jeg havde købt, før jeg blev veganer. Jeg har dog som veganer ikke købt noget som helst, der indeholdt dyreprodukter. Hvilket for øvrigt er gældende for alle de veganere, jeg kender. Og det er mange.
  Giver det virkelig mening for dig at smide sko, trøjer mv. ud, når man ændrer livsstil? For mig virker det enormt dumt og i bund og grund også respektløst. Og hvad ville pointen da også være? Det er jo bare at forbruge mere.
  Desuden; hvis man selv stadig i et og alt betaler for de rædsler, som foregår i dyreindustrien, så virker det altså lidt kikset at snakke om veganeres overlevende, oldgamle sko og støvler.
  Og hør; det er ikke “en form for sandhed” der fremvises på videoerne. Det er de reelle praksisser, der anvendes i landbruget i både England og Danmark, og som desværre er fuldt lovlige. Jeg kan anbefale dig at se Land of Hope and Glory, hvis du vil have et mere detaljeret indblik.
  Der er skam også faste regler for, hvordan de, der står i cuben skal reagere, hvis et uledsaget barn skulle finde på at kigge på videoerne,. – Hvilket du også ville have vidst, hvis du bare havde spurgt. – Men du valgte så at luske rundt på AVs facebook-side i desperat forsøg på at finde noget at lave små, “morsomme” tø-hø’er om i stedet for… Hvem synes du egentlig dit lille indlæg her siger mest om?

  PS. Jeg har stadig ikke nogen sorte bukser.
  PPS. Man kan godt købe gulvlange frakker i imiteret læder.

 8. Vero siger:

  Jeg synes, indlægget var morsomt, og jeg lægger ikke noget dybere i det, end at du videregiver dine tanker om en sjov observation. Og jo da, du udstiller vel en gruppe menneskers finurligheder, ligeså vel som at du udstiller dine egne eller andres i andre indlæg 🙂 Jeg forstår ikke, der er så mange (her i kommentarfeltet), der føler sig så angrebet..

En femmer for dine tanker...